Άγιος Ιγνάτιος εκ Μαριουπόλεως ο Κύθνιος

Ο Άγιος Ιγνάτιος εκ Μαριουπόλεως ο Κύθνιος, κατά κόσμον Ιάκωβος Γοζαδίνος, γεννήθηκε στην Κύθνο και εν συνεχεία μετέβη στη Μονή Βατοπεδίου, όπου ζούσε συγγενής του ονόματι Ιγνάτιος, το όνομα του οποίου και έλαβε κατά τη μοναχική του κουρά στη Μονή Βατοπεδίου. Αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς. Το 1769 χειροτονήθηκε επίσκοπος Γκοτφέϊ και Κεφάϊ της Κριμαίας, όπου εκλήθη να σώσει τους Χριστιανούς κατοίκους της Κριμαίας, όταν απειλούνταν από τις επιδρομές των Τούρκων και Τατάρων. Για την αρετή του κλήθηκε να ποιμάνει ένα ποίμνιο απομακρυσμένο, που ήταν υπό σκληρό ταταρικό ζυγό .Με δική του πρωτοβουλία ως θρησκευτικός , ως άλλος Μωυσής, κατόπιν συνεννόησης με τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας ανέλαβε και οργάνωσε τη μετακίνηση, μυστικά, δεκαπέντε χιλιάδων Ελλήνων από την προαιώνια πατρίδα τους. Μετά από μακρά πορεία εγκατέστησε στην παρθένα περιοχή της Αζοφικής και ίδρυσε τη σημερινή Μαριούπολη της Ουκρανίας. Πρόσφατα εκηρύχθη  Άγιος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας και αποτελεί, πλέον, για τους ευσεβείς Χριστιανούς της μικρής νήσου Κύθνου και της πόλεως Μαριούπολης, το καύχημα και τη δόξα της πίστεως τους, αλλά και της τοπικής τους ιστορίας.

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου εκ Μαριουπόλεως Ουκρανίας του Κύθνιου στην Κύθνο και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 υπογράφθηκε η Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Κύθνου και του Δήμου Μαριούπολης της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός το οποίο απέκτησε διεθνή διάσταση στην ορθόδοξη εκκλησιαστική ιστορία.

Κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ.Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β΄ δωρήθηκε απότμημα των ιερών λειψάνων στην Κύθνο, το οποίο μετέφερε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ντόνετσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνας, ο ιερέας Βαντίμ Ούτκιν και βρίσκεται στον ιερό  της Αγία Τριάδος στη Χώρα Κύθνου.

Με απόφαση του Μητροπολίτη Σύρου καθιερώθηκε νέα τοπική θρησκευτική εορτή για το νησί και κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου με τη συμμετοχή επίσημων προσωπικοτήτων, πολιτικών και κληρικών, καθώς και όλης της κοινωνίας του νησιού.