ΕΘΙΜΑ
Γάμος
Τα έθιμα του γάμου στη Χώρα και στη Δρυοπίδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο γάμος αποτελεί γεγονός χαράς για τους κατοίκους του χωριού, συγγενείς και ξένους. Όλοι βοηθούν στις προετοιμασίες του και γλεντούν, δίνοντας τις ευχές τους στο νέο ζευγάρι. Σε ένα παραδοσιακό γάμο στην Κύθνο τα προσκλητήρια είναι περιττά καθώς όλοι είναι καλεσμένοι!
Απόκριες
Την Τσικνοπέμπτη διοργανώνονται στη Δρυοπίδα εορταστικές εκδηλώσεις, με την νεολαία του χωριού να φορά παραδοσιακές στολές και να χορεύει τον «μπάλο» στα σοκάκια. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στη Χώρα την ίδια μέρα, με τους κατοίκους να φορούν αυτοσχέδιες αποκριάτικες στολές. Αν βρίσκεστε στο νησί αξίζει να παραβρεθείτε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, για να «τσικνιστείτε» από τον καπνό των ψησταριών που έχουν στηθεί στις πλατείες και να ακούσετε τους ήχους της «τσαμπούνας», του παραδοσιακού πνευστού οργάνου.
Την Κυριακή της Αποκριάς η Χώρα της Κύθνου υποδέχεται τον «Λαζάνη» -τον βασιλιά καρνάβαλο-, ενώ και στη Δρυοπίδα η Αποκριά γιορτάζεται με ένα κεφάτο γλέντι.
Κυριακή της Ορθοδοξίας
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας τιμάται ιδιαίτερα στη Δρυοπίδα. Μετά τον εκκλησιασμό των κατοίκων ακολουθεί περιφορά των εικόνων σε όλο το χωριό. Οι νέοι παίρνοντας ένα καλάθι στολισμένο και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων μαζεύουν αβγά από τα σπίτια και οι νοικοκύρηδες τους κερνούν μεζέδες και κρασί..
Πάσχα
Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βαφή των αβγών και το ψήσιμο των Λαμπριάτικων κουλουριών και το άσπρισμα σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και οι Θερμιώτικες πίτες το Μεγάλο Σάββατο.
Δευτέρα του Πάσχα γίνεται αναπαράσταση του εθίμου της Κούνιας. Μια μεγάλη κούνια στήνεται σε κεντρική πλατεία της Χώρας και σ’ αυτήν κουνιούνται νέοι και νέες φορώντας παραδοσιακές στολές. Όποιο ζευγάρι ανεβεί στην κούνια δεσμεύεται ενώπιον θεού για τον γάμο του. Ακολουθεί κέρασμα με εδέσματα και ποτά και παραδοσιακοί χοροί.
Το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων , όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.
Πρωτομαγιά
Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι νέοι μαζεύουν τη νύχτα λουλούδια από τις αυλές, για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν το σκοπό του Μάη: «…ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι, ήρχε ο καιρός πουλάκι που θα γεννούμε ταίρι…»