Όλοι γνωρίζουμε ότι τον χειμώνα οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες στο νησί μας, με αποτέλεσμα η απόδοση των πηγών και των γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται τα χωριά και οι οικισμοί της Κύθνου να είναι αισθητά μειωμένη.

Η λειψυδρία σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει μικρά έως μεγάλα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Δήμος Κύθνου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, φροντίζει για τη σωστή συντήρηση του δικτύου, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες.

Εντούτοις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού και να αποφεύγουμε την αλόγιστη και άσκοπη χρήση του.

Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

Απαγορεύεται το πότισμα κήπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από το νερό του δικτύου, όπως επίσης, απαγορεύεται και το γέμισμα δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) με νερό από το δίκτυο.

– Δε χρησιμοποιούμε λάστιχο από το δίκτυο ύδρευσης για να πλύνουμε τα αυτοκίνητα.  

– Επισκευάζουμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την απώλεια νερού. 

– Χρησιμοποιούμε νερό από πηγές και όχι από το δίκτυο για το πότισμα των φυτών, όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.

– Ειδοποιούμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για οποιαδήποτε διαρροή πέσει στην αντίληψή μας.

 

Όσο πιο γρήγορα επισκευαστεί η διαρροή, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης του Δήμου το νερό προορίζεται πρωτίστως για ύδρευση και ως εκ τούτου η άσκοπη σπατάλη του θα επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό ύδρευσης.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμησή του.

Όλοι μας πρέπει να αυτοπεριορίσουμε την κατανάλωση του νερού, να κάνουμε ορθολογική χρήση ώστε, αυτό το καλοκαίρι να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι.