Ζούμε δυστυχώς σε μια περίοδο που όταν ανοίγουμε την βρύση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα τρέξει νερό.
Όλα ανεξαιρέτως τα γειτονικά μας νησιά δεν έχουν νερό. Τα αποθέματα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η Κύθνος παρότι γεωγραφικά είναι στον ίδιο χώρο με αυτά τα νησιά δεν αντιμετωπίζει ακόμα τόσο οξύ πρόβλημα.
Δεκάδες νέες επενδύσεις στο νησί, εκατοντάδες νέα καταλύματα, χιλιάδες κόσμου να συρρέουν στο νησί, ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Όλο αυτό το γιγαντιαίο οικοδόμημα μπορεί να συντηρηθεί χωρίς επάρκεια νερού;
Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν ανοίγει ο επισκέπτης την βρύση του και δεν έχει νερό να πλυθεί, τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες δεν έχουν νερό να πλύνουν σεντόνια και ιματισμό, τι θα γίνει αν οι επαγγελματίες δεν έχουν νερό να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, τι θα γίνει αν τα νοικοκυριά δεν έχουν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες;
Θα γκρεμιστεί μονομιάς ό,τι με τόσο κόπο χτίζαμε όλοι μαζί για χρόνια. Οι υποδομές νερού συνεπώς είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης μιας Κύθνου που κάθε μέρα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.
Διαγνώσαμε νωρίς τα προβλήματα που προκύπτουν απ’ τις τεράστιες ανάγκες σε νερό και ξεκινήσαμε παρεμβάσεις. Οι ενέργειες μας κινήθηκαν σε 3 βασικούς στρατηγικούς άξονες.
1. Κατασκευή συνοδού έργου αφαλάτωσης
2. Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας
3. Δημιουργία συγκοινωνούντων συστημάτων αποθήκευσης και διανομής νερού.
Πιο αναλυτικά:
1. Με το συνοδό έργο της αφαλάτωσης κατασκευάσαμε έναν νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης και ένα ολοκαίνουργιο υπόγειο δίκτυο κλειστών αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων. Ένα τεράστιο έργο που δημιουργεί μια υποδομή που συνδέει τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης του Μέριχα με υφιστάμενη δεξαμενή νερού στην Δρυοπίδα εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού σε έναν μεγάλο αριθμό οικισμών.
2. Το έργο όμως που αποδείχθηκε καταλυτικό και σωτήριο είναι η προμήθεια του συστήματος ελέγχου διαρροών και η εγκατάσταση δικτύου τηλεμετρίας.
Μέσω του συστήματος αυτού ο δήμαρχος, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας ελέγχουν 24 ώρες το 24ώρο τα επίπεδα της στάθμης των δεξαμενών από το κινητό τους.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή εφαρμόζουν είτε ηλεκτρονικές ρυθμίσεις, είτε επεμβαίνουν επί του πεδίου ώστε να εξασφαλίζουν συνεχώς την απρόσκοπτη παροχή νερού προς όλους τους οικισμούς του νησιού. Βλάβες που στο παρελθόν χρειάζονταν ολόκληρες εβομάδες για να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν παρότι το νησί είχε πολύ λιγότερες ανάγκες, τώρα εντοπίζονται και επιδιορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά.
Θεωρούμε πως δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως η τεχνολογία της τηλεμετρίας άλλαξε την μοίρα αυτού του τόπου. Αν και τα υπόλοιπα νησιά είχαν κάνει τον δικό μας σχεδιασμό και είχαν εγκατηστήσει αυτό το σύστημα, ίσως σήμερα να μην είχαν φτάσει στο σημείο να μην έχουν νερό ούτε για τα νοικοκυριά τους.
3. Η τρίτη παρέμβαση αφορά την δημιουργία συγκοινωνούντων συστημάτων αποθήκευσης και διανομής νερού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε λόγω της αυταπάρνησης κάποιων ανθρώπων. Ο δήμαρχος ο οποίος γνωρίζει τεχνικά ζητήματα ύδρευσης αλλά και όλοι οι αντιδήμαρχοι ύδρευσης μαζί με τους τεχνικούς του Δήμου με καθημερινή αυτοθυσία και ελάχιστα μέσα έχτισαν ένα ολόκληρο δίκτυο μέσω του οποίου μπορούμε να στέλνουμε νερό από περιοχές που υπάρχει επάρκεια σε περιοχές μικρότερης επάρκειας. Σε πολύ δύσκολες στιγμές που σε άλλη συγκυρία ολόκληροι οικισμοί θα ξέμεναν από νερό, καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο και τους υποστηρίζουμε.
Το δίκτυο του νησιού πλέον είναι γιγάντιο. Το ανθρώπινο δυναμικό όμως είναι μικρό και τα μέσα δυστυχώς παραμένουν λίγα. Όσο και να μας κάνει εντύπωση είναι αλήθεια πως 3 άνθρωποι αυτήν την στιγμή παλεύουν κάθε μέρα να στηρίξουν χιλιάδες κόσμου που καταναλώνουν χιλιάδες κυβικά νερού. Ο αντιδήμαρχος ο Γιάννης ο Παπαμακάριος είναι πανταχού παρών. Ελέγχει πρωί, βράδυ κάθε σταγόνα νερού. Έχει καταφέρει να ισορροπήσει ένα σύστημα που είναι δαιδαλώδες και ανεξέλεγκτο. Ο ίδιος ο δήμαρχος ακόμα και ξημερώματα διορθώνει τεχνικές βλάβες όπου κι αν προκύψουν.
Παράλληλα:
1. Εκπονείται μελέτη καταγραφής και αποτύπωσης των υφιστάμενων υποδομών δικτύων ύδρευσης.
2. Εκπονείται μελέτη εντοπισμού των προβληματικών τμημάτων με έλλειψη πιέσεων ή με εκτεταμένες διαρροές.
3. Εκπονείται μελέτη υψομετρικής τοπογραφικής αποτύπωσης.
4. Εκπονείται υδραυλική Μελέτη αναβάθμισης, βελτιστοποίησης και αντικατάστασης τμημάτων των δικτύων ύδρευσης τωνοικισμών Χώρα, Δρυοπίδα και Μέριχα.
5. Εκπονείται Η/Μ μελέτη αναβάθμισης και βελτιστοποίησης των δικτύων ύδρευσης των οικισμών.
6. Εκπονείται υδραυλική μελέτη έργων εξωτερικού υδραγωγείου για την αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας στην κεφαλή των δικτύων ύδρευσης του Μέριχα και των νότιων οικισμών καθώς και για την αξιοποίηση των νέων δεξαμενών στις θέσεις Τσούκα και Άγιοι Θεόδωροι.
7. Εγκαταστάθηκε Δίκτυο Ύδρευσης στην Χώρα.
8. Πραγματοποιήθηκε προμήθεια και τοποθέτηση δεξαμενών 1000 κυβικών μέτρων στον Μέριχα και στους Αγίους Θεοδώρους.
9. Πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων και γεωτρήσεων στην Δρυοπίδα.
10. Πραγματοποιείται αξιολόγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της πρόταση μας για παροχή υπηρεσιών και προμήθεια συστήματος ελέγχου καταναλώσεων, βελτίωσης δικτύων ύδρευσης και μείωσηςαπωλειών του Δήμου Κύθνου
11. Εκπονείται υδραυλική μελέτη αναβάθμισης και αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης οικισμού Λουτρών Κύθνου – Ενίσχυση εξωτερικού υδραγωγείου
12. Πραγματοποιείται υδραυλική μελέτη αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης οικισμού Κανάλας Κύθνου
13. Αναβαθμίζεται και επεκτείνεται το δίκτυο ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Κύθνου με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Νησιωτικής πολιτικής.
14. Πραγματοποιήθηκε διάνοιξη και ηλεκτροδότηση υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Κύθνου.
15. Θα τοποθετηθεί άμεσα νέο αντλητικό πιεστικό στην Κανάλα προς επίλυση προβλήματος πίεσης σε συνδυασμό με την δημιουργία νέου δικτύου
16. Υλοποιούνται με αυτεπιστασία από τον Δήμο Κύθνου:
• Αγωγός Μύλοι-Ροδιά
• Σύνδεση Δεξαμενής «Μύλοι» με δεξαμενή Κανάλας
• Νέες γεωτρήσεις στις θέσεις Ελικοδρόμιο, Λαγκάδα, Ανεμογεννήτριες, Φυλλαδάκια, Αχλάδες, Άγιος Κωνσταντίνος και Σκύλου
• Νέος αγωγός από Δεξαμενή στη περιοχή «Ελικοδρόμιο» έως Λουτρά
Οι υποδομές της ύδρευσης εξαντλούν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Ως Δήμος επενδύσαμε πάρα πολύ σε αυτές τις υποδομές και δεν είναι τυχαίο που ενώ το νησί μας βρίσκεται δίπλα σε νησιά που αυτήν την στιγμή δεν έχουν νερό, εμείς μπορούμε ακόμα και αντέχουμε.
Ο Δήμος Κύθνου καθημερινά κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξει όλο το νησί. Η λειψυδρία έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες σε πολλές νησιωτικές περιοχές. Με τις παραπάνω ενέργειες έχουμε προλάβει να μην φτάσουμε στα οδυνηρά σημεία των γύρω μας νησιών. Δεν μένουμε όμως σε αυτά και κοιτάμε μπροστά. Προσπαθούμε ήδη να εξασφαλίσουμε και άλλες αφαλατώσεις για το νησί μας. Συμμετέχουμε σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να μας εξασφαλίσει πόρους για να δημιουργήσουμε περισσότερες υποδομές.
Αγαπητοί συμπατριώτες τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Σε μια περίοδο που ακόμα και σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις όπως η Λευκάδα και η Κέρκυρα υπάρχει ανεπάρκεια νερού η Κύθνος καταφέρνει και στέκεται όρθια. Είμαστε περήφανοι για τον καθημερινό μας αγώνα γιατί ξέρουμε πως βοηθάμε τους Θερμιώτες να υποστηρίξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Κάθε μέρα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό με κάθε τίμημα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτός είναι και ο λόγος που χτίζουμε υποδομές που θα αντέξουν στον χρόνο, ώστε οι επόμενοι από εμάς να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν όσα αντιμετωπίζουμε εμείς.