ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εκδόσεις της Κύθνου

Παραμύθια της Κύθνου

 Μια πολύ αξιόλογη συλλογή παραμυθιών από την λαϊκή παράδοση του κ. Γιώργη Βενετούλια. Η συλλογή περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα διηγηματικά είδη : μύθο, μαγικό παραμύθι, νουβέλα, ευτράπελη διήγηση και κλιμακωτό παραμύθι. Προλογίζει ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μ.Μερακλής. Το βιβλίο βρίσκεται στην 4η έκδοση.

Δέκα παραδόσεις από τη Χώρα της Κύθνου

 Μια αξιόλογη προσπάθεια διάσωσης και καταγραφής του λαϊκού πολιτισμού της Κύθνου αποτελεί το βιβλίο του κ. Γιώργη Βενετούλια «Δέκα παραδόσεις από τη Χώρα της Κύθνου», μια έκδοση της Κοινότητας Κύθνου (1998).Σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται διηγήσεις από το λαό της υπαίθρου, τον αγροτόκοσμο και γενικά από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που ζουν στο νησί.

Της Κύθνου τα τραγούδια

 Συλλογή από καταγραφές του κ. Γιώργη Βενετούλια με δημοτικά τραγούδια του νησιού. Η συλλογή περιλαμβάνει άσματα από ολόκληρο το φάσμα της δημοτικής ποίησης (νανουρίσματα, παραλογές, κάλαντα, γαμήλια, μοιρολόγια κ. ά.).

Τα Κεραμικά της Κύθνου

 Πλήρης και συστηματική καταγραφή των ντόπιων κεραμικών αντικειμένων, της κεραμικής δραστηριότητας στο νησί, των Κυθνίων αγγειοπλαστών, των κεραμικών εργαστηρίων κ.ά.Είναι ένα βιβλίο-λεύκωμα με έγχρωμες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του κ. Γιώργη Βενετούλια.

 

Λαϊκά Παραμύθια των Κυκλάδων

 Ανθολογία 30 λαϊκών παραμυθιών από τις Κυκλάδες, προερχόμενα από σπάνιες και δυσεύρετες εκδόσεις καθώς και ανέκδοτα παραμύθια που κατέγραψε ο κ. Γιώργης Βενετούλιας. Προλογίζει η καθηγήτρια Λαογραφίας κ. Μαριάνθη Καπλάνογλου.

Του νησιού μου

 Σύνολο από 104 παραδόσεις (θρύλους) που κατέγραψε ο Γιώργης Βενετούλιας, ταξινομημένες κατά θέματα. Νεράιδες, πειρατές, θαύματα κ.ά. Το βιβλίο-λεύκωμα κοσμείται από ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες της κ. Καθλήν Σακκοπούλου. Προλογίζει ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μ.Βαρβούνης.

Στο γέμισμα του φεγγαριού (Μουσική)

 Δύο cd με παλιές και νεότερες μουσικές καταγραφές, συνοδευόμενα από βιβλίο για τη μουσική παράδοση του νησιού. Πρόλογος από τον κ.Μανώλη Γλέζο. Έκδοση του συλλόγου «Πολιτιστική Παρέμβαση Νέων Κύθνου. Παραγωγή: Μελωδικό Καράβι. Επιμέλεια κ. Γιώργης Βενετούλιας.

Χρυσό Δεντρί (Μουσική)

 Όλοι οι γαμήλιοι σκοποί και τα τραγούδια του νησιού σε cd, με 32σέλιδο έντυπο με λαογραφική μελέτη του κ. Γιώργη Βενετούλια για τον παραδοσιακό γάμο στην Κύθνο. Φιλική συμμετοχή: Παναγιώτης Λάλεζας. Έκδοση του συλλόγου «Πολιτιστική Παρέμβαση Νέων Κύθνου. Παραγωγή: Μελωδικό Καράβι.

Οι φίλοι όταν σμίξουνε (Μουσική)

 Νησιώτικα τραγούδια με τον Παναγιώτη Λάλεζα. 18 κυκλαδίτικα τραγούδια από Κύθνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίφνο, Αμοργό και άλλα νησιά, σε ερμηνεία του κορυφαίου τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών κ. Παναγιώτη Λάλεζα. Πρόλογος- επιμέλεια: κ. Γιώργης Βενετούλιας. Έκδοση συλλόγου «Πολιτιστική Παρέμβαση Νέων Κύθνου». Παραγωγή: Legend.

Η Ιστορία της νήσου Κύθνου

 Του κ.Αντωνίου Ν. Βαλληνδά, πρώτη έκδοση το 1896, ανατύπωση το 1990. Εκδοση Συνδέσμου Κυθνίων.

Νησιώτικα

Στάθης Ι. Μενεϊδης (Θερμιώτης) Έκδοση 1991. Έκδοση Συνδέσμου Κυθνίων.

Η Κύθνος του χθες

Λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες του νησιού, ταξινομημένες κατά θέματα του
κ. Γιώργη Βενετούλια.

Το Μοναστήρι Παναγιάς Νικούς και η Σχολή Μακαρίου

Ο Ταξιάρχης του Βελιδίου. Έκδοση 2000. Εκδοση Συνδέσμου Κυθνίων.

Η Κύθνος στα 1700, 1836, 1845 από την Ida Haugsted

 Μέσα από τα κείμενα των Ιωσήφ Πιττόν ντε Τουρνεφοόρ, Λουδοβίκου Ρος, Χριστιάννας Λυτ και τα σχέδια του Χριστιανού Χάνσεν. Έκδοση 1987. Στα Ελληνικά – Γερμανικά. Εκδοση Συνδέσμου Κυθνίων.

Η Κύθνος δια μέσου των αιώνων

 Iστορική πραγματεία εκδοθείσα δαπάναις του Συνδέσμου των έν Αθήναις και Πειραιεί Κυθνίων. Του Περικλέους Ιω. Μαζαράκη, Έκδοση 1938. Εκδοση Συνδέσμου Κυθνίων.