Σας ενημερώνουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/24, ο Δήμος Κύθνου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 69ΜW και Αποδιδόμενης 50ΜW στη Νήσο Κύθνο, Δήμου Κύθνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Συνοδά Έργα Υποδομής»της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο συνεργάστηκε αρμονικά και πήραμε μια ιστορική απόφαση για το νησί μας. Τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στην διάθεση μας ήταν πολύ περιορισμένα. Η Τεχνική Υπηρεσία όμως δούλεψε επίμονα και αποτελεσματικά και ως εκ τούτου γρήγορα αποκτήσαμε πλήρη εικόνα για το ζήτημα. Ταυτόχρονα, αναζητήσαμε δικηγόρο εξειδικευμένο στα συγκεκριμένα θέματα, με εμπειρία και με άρτια νομική κατάρτιση. Ο δικηγόρος συνέταξε έκθεση αντιρρήσεων η οποία επισυνάπτεται στην Απόφαση του Δ.Σ.. Οι αντιρρήσεις μας αποτελούνται από 79 σελίδες επιχειρημάτων που εξηγούν γιατί γνωμοδοτούμε αρνητικά επί της συγκεκριμένης ΜΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί η ανάθεση στον δικηγόρο προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός. Η οικονομική μας υπηρεσία και η αρμόδια αντιδήμαρχος συνέταξαν έναν άρτιο προϋπολογισμό που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το κράτος. Συνεπώς, παρά το ότι σήμερα λήγει η προθεσμία της Δημόσιας Διαβούλευσης καταφέραμε να είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην χώρα που ψήφισε προϋπολογισμό και προλάβαμε τις απαραίτητες και δεσμευτικές ημερομηνίες. Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Κύθνου, κ.Τρύφωνας Κόλλιας θα υποβάλλει το κείμενο των αντιρρήσεων μας στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Ενέργειας καθώς η Δημόσια Διαβούλευση για το σχετικό ζήτημα λήγει σήμερα

Επιπλέον, συστήθηκε Επιτροπή Αγώνα που θα συντονίσει και θα οργανώσει περαιτέρω τις δράσεις μας.

Η Επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη :

Γαρδέρης Σταμάτιος – Δήμαρχος ως Πρόεδρος

Μέλη:

Φιλιππαίος Κωνσταντίνος – Δημ. Σύμβουλος – επικεφαλής της μειοψηφίας

Μαρτίνος Γεώργιος – Έπαρχος Κέας – Κύθνου

Ηλιού Γεώργιος – Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κύθνου

Ζαμπέτας Αντώνιος – Πολιτικός μηχανικός, πρώην Δήμαρχος Κύθνου

Γεωργούλη Μαριέττα – Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δρυοπιδέων

Παυλάτος Ερωτόκριτος – Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κυθνίων

Μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο αγώνα που αφορά το μέλλον του τόπου μας. Με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα ξεκινάμε τη μάχη των μαχών. Σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης απόψεων στην Δημόσια Διαβούλευση.

Μαζικά οι Θερμιώτες και όσοι αγαπούν το νησί μπορούμε να μπούμε στο αντίστοιχο site και να γράψουμε γιατί είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η απόφαση Δ.Σ επισυνάπτεται ΕΔΩ