Ενημέρωση σχετικά με την παράταση της διαβούλευσης που αφορά  την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», σε τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Σας ενημερώνουμε ότι στις 16 Νοεμβρίου 2022, τέθηκε σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», σε τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κατόπιν συνεννόησης, άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας των Δημάρχων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/12/2022 έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή των Δημάρχων των Κυκλάδων, καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ.Λεονταρίτη, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα και ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί τετράμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης (ήταν στις 16/12/2022) για τις περιοχές Natura των νησιών μας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους όσοι το επιθυμούν.

Επίσης, οι Δήμαρχοι των νησιών Κύθνου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου, Σερίφου, Σύρου, , Κέας, Τήνου αιτήθηκαν συνάντηση για το αναφερόμενο θέμα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κύριο Αμυρά.

Στο πλαίσιο των παραπάνω το Υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Η διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές NATURA 2000 των νησιών των Κυκλάδων, παρατείνεται έως την 1.03.2023»

Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ,  η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi . Θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.