ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Πεζοπορία στην Κύθνο

Η Κύθνος, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και προσφέρεται για πεζοπορία. Πεζοπορώντας στα μονοπάτια της Κύθνου, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τις ρίζες, την ιστορία, την φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της. Γραφικοί οικισμοί, μοναδικές παραλίες, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία, σπήλαιο, παρθένο τοπίο, ξωκλήσια, ανεμόμυλοι, κρήνες και αγροτικά κτίσματα με πέτρινα αλώνια, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συναντήσετε κατά την πεζοπορία σας.

Η Κύθνος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Κάποιες απ’ αυτές είναι σηματοδοτημένες ενώ τις υπόλοιπες μπορείτε να τις αναζητήσετε στους νέους ενημερωμένους χάρτες και στον πεζοπορικό οδηγό, που κυκλοφορούν. Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και  εδώ.

Οι διαδρομές ποικίλλουν σε βαθμό δυσκολίας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Κάποιες ακολουθούν παλαιά αγροτικά μονοπάτια, διασχίζοντας ρεματιές και καταλήγοντας σε παραλίες. Άλλες καταλήγουν σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε εντυπωσιακά παρατηρητήρια.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις πιο αξιόλογες και δημοφιλείς διαδρομές είναι οι εξής: Η Διαδρομή 1, προς το Κάστρο της Ωριάς, με τα ερείπια του οικισμού, που καταστράφηκε το 1570 μ.Χ. και την εκκλησία της Παναγίας της Κυραλεούσας να δεσπόζει στην κορυφή, με τη θέα απ’ αυτό το σημείο να είναι εντυπωσιακή. Η Διαδρομή 2, προς την παραλία Λεύκες, η οποία διασχίζει, αρχικά, τον παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας και με σημεία ενδιαφέροντος, κατά μήκος της διαδρομής, τα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, «πλυσταριά», χτισμένα το 1852, χαρακτηρισμένα ως μνημεία νεωτέρας εποχής. Τέλος, η Διαδρομή 6, προς την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Βρυόκαστρο, που κατοικήθηκε από 10 αι.π.Χ.-7 αι.μ.Χ., στην οποία δεσπόζουν τα ιερά αρχαίων ναών όπως του Απόλλωνα, της Άρτεμις, της Αφροδίτης και της Δήμητρας και με υπέροχη θέα προς την παραλία της Κολώνας.

Ιδανικές εποχές για πεζοπορία είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, καθώς οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, μπορεί να σας δυσκολέψουν.

 Η πεζοπορία στην Κύθνο είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στο χρόνο. Σας καλούμε να  απολαύσετε το ταξίδι αυτό γνωρίζοντας το πιο όμορφο και αυθεντικό πρόσωπο του νησιού!