ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ

 Ένα από τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Κύθνου είναι ο μεγάλος αριθμός κόλπων και όρμων  που διαθέτει κατά μήκος της ακτογραμμής και οι οποίοι είναι κατάλληλοι για αγκυροβολία.

Άγιος Στέφανος

 Στην νοτιοανατολική πλευρά (ΝΑ) του νησιού βρίσκεται ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Στεφάνου που λόγω της ιδιομορφίας του προσφέρει πολύ καλή προστασία από τα μελτέμια.

Άη Γιάννης

 Λίγο βορειότερα από τον Άγιο Στέφανο, επίσης στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και με πολλούς μικρότερους ορμίσκους κατάλληλους για αγκυροβολία, βρίσκεται ο κόλπος του Άη-Γιάννη. Ο βυθός του είναι αμμώδης αλλά σε πολλά σημεία έχει μεγάλους σχηματισμούς από φύκια. Ο Άη Γιάννης είναι ένα καλό καταφύγιο από το μελτέμι. Όμως σας προτείνουμε – λόγω του βυθού – να αγκυροβολήσετε κοντά στην ακτή. Η παραλία διαθέτει δέντρα στα οποία μπορείτε να δέσετε το σκάφος.

Απόκρουση

 Στο βορειοδυτικό (ΒΔ) μέρος του νησιού βρίσκεται ο απάνεμος κόλπος της Απόκρουσης. Ο βυθός του κόλπου είναι στο μεγαλύτερος μέρος του καλυμμένος με φύκια γι’ αυτό αγκυροβολήστε στα 4μ και σιγουρευτείτε για το κράτημα της άγκυρά σας βουτώντας.Από την Απόκρουση μπορείτε να χαρείτε το ηλιοβασίλεμα.

Eπισκοπή

 Στην βορειοδυτική (ΒΔ) πλευρά του νησιού, νοτιότερα από την Απόκρουση και πολύ κοντά στο λιμάνι του Μέριχα, βρίσκεται η Επισκοπή. Ο όρμος είναι ανοιχτός δυτικά και καλός για αγκυροβολία μόνο σε νηνεμία. Το μελτέμι φέρνει λίγη ρεστία.

Κολώνα

 Η Κολώνα βρίσκεται στα βορειοδυτικά (ΒΔ) του Μέριχα, σε απόσταση 3 χλμ δυτικά της Χώρας. Μια στενή λωρίδα άμμου συνδέει το νησί της Κύθνου με το νησάκι του Αγ. Λουκά, δημιουργώντας δύο πανέμορφους κολπίσκους, που αποτελούν παράδεισο για τα σκάφη αναψυχής, μια και δεν υπάρχει άλλο τέτοιο αμφίστομο και απάγγειο φυσικό λιμανάκι στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αγκυροβόλιο αφού προστατεύεται καλά από μελτέμια και νοτιάδες. Ο βυθός έχει φύκια και δεν δίνει πάντα καλό κράτημα. Προτιμήστε να αγκυροβολήσετε στην αμμουδιά.

Λουτρά Μαρίνα

 Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα και βρίσκεται στη βορειοανατολική (ΒΑ) πλευρά του νησιού. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Άλλωστε λόγω των θερμών πηγών η Κύθνος ονομάζεται και Θερμιά. Τα Λουτρά διαθέτουν μαρίνα η οποία προσφέρει καλή προστασία από τα μελτέμια αλλά και άλλες διευκολύνσεις για τις ανάγκες των πλεούμενων που φτάνουν ως εκεί.

Αγία Ειρήνη

 Ανατολικά από το λιμάνι των Λουτρών και σε μικρή απόσταση απ’ αυτό βρίσκεται ο μικρός γραφικός και φιλόξενος κόλπος της Αγ. Ειρήνης. Είναι ένα καλό μέρος για αγκυροβόλιο. Προτείνουμε για να αγκυροβολήσετε καλύτερα να προτιμήσετε την ΒΔ πλευρά του όρμου και τα 5-6μ βάθος. Ο βόρειος άνεμος θα σας δυσκολέψει να μπείτε στο μικρό λιμανάκι. Αν τα καταφέρετε αγκυροβολείστε στο μικρό μώλο για την ασφάλειά σας.

Μέριχας

 Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι ο Μέριχας. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού κι έχει σχετικά καλή προστασία από τα μελτέμια. Πρυμνοδετήστε ή πλαγιοδετήστε στη μαρίνα του λιμανιού. Υπάρχουν καύσιμα, νερό,  βασικές επισκευές, τράπεζα, supermarkets, αρκετές ταβέρνες, καφετέριες. Βάθος: 2-6 μέτρα.

Παναγία Κανάλα

 Η περιοχή πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλα, πολιούχου του νησιού που είναι χτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της παναγίας λατρεύεται κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε σε ένα κανάλι και λέγεται πως είναι έργο του Αποστόλου Λουκά. Ο οικισμός της Παναγίας της Κανάλας διαθέτει ένα καλό όρμο που μπορείτε να προσεγγίσετε σε νηνεμία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει καλή προστασία στα μελτέμια.

Φυκιάδα

 Ένα πανέμορφο αγκυροβόλιο, πολύ καλά προστατευόμενο από τα μελτέμια και τους νοτιάδες είναι η Φυκιάδα. Ανάλογα με τον άνεμο, αγκυροβολήστε είτε βόρεια είτε νότια του μικρού όρμου και ρίξτε άγκυρα στη μέση. Ο βυθός είναι αμμώδης με φύκια. Μολονότι έχει σπιλιάδες ενδείκνυται ως καλό καταφύγιο την περίοδο των μελτεμιών. Στο βάθος του κόλπου υπάρχει μια λωρίδα άμμου που ενώνει το νησί μένα μικρότερο νησάκι τον Άγιο Λουκά. Έτσι από την άλλη πλευρά της αμμουδερής λωρίδας, δημιουργείται ένας ακόμη κόλπος, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Κύθνο και τον Άγιο Λουκά με βυθό αμμώδη και καλό κράτημα. Τον προτείνουμε για αγκυροβόλιο και μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε και να γυρίσετε την πρύμη του σκάφους σας στα βράχια προς το Βορρά και να δέσετε πρυμάτσα, όταν έχει μελτέμι.